Онлайн изпити, матури 12 клас (ДЗИ) и НВО за 7 клас

Здравейте ученици от 7-ми и 12-ти клас!

Тук ще можете да решавате безплатни онлайн изпити по БЕЛ за 12-ти и 7-ми клас (матури, ДЗИ, НВО) с класация и оценка. Можете да разгледате и изберете желания изпит като скролнете по-долу. Тествайте вашите знания по БЕЛ и литература онлайн. Желаем Ви успех и висока оценка!

Програмата за оценяване на изпитите е направена от Иван Димов - магистър по информатика от Linneuniversitetet, Швеция.

ДЗИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА - 19 май 2021 година 240 минути

1.

ПЪРВИ МОДУЛ (60 минути)

В кой ред е допусната правописна грешка?

 

 

 
 
 
 

2.

В кой ред НЕ е допусната правописна грешка?

 
 
 
 

3.

В кое изречение е допусната правописна грешка?

 
 
 
 

4.

В кое изречение НЕ е допусната правописна грешка?

 
 
 
 

5.

В кое изречение е допусната правописна грешка?

 
 
 
 

6.

В коя от подчертаните думи е допусната граматична грешка?

 

Петимата състезатели (А) от нашия тим спечелиха 3 златни медала (Б) и постигнаха подобър общ резултат от останалите 8 отбора (В). След състезанието няколко члена (Г) на журито поздравиха играчите ни.

 
 
 
 

7.

В кое изречение е допусната грешка при членуването?

 
 
 
 

8.

В кое изречение е допусната граматична грешка?

 
 
 
 

9.

В кое изречение НЕ е допусната пунктуационна грешка?

 
 
 
 

10.

В кое изречение НЕ е допусната пунктуационна грешка?

 
 
 
 

11.

В кое изречение НЕ е допусната лексикална грешка?

 
 
 
 

12.

Кое фразеологично словосъчетание НЕ означава обзема ме силен страх?

 
 
 
 

13.

От коя творба са стиховете?

 

Къде е тука нашата съдба?

Къде е драмата?

Къде съм аз? Кажете!?

В гърдите ни опрян е за стрелба

на времето барутно пистолета.

 
 
 
 

14.

В кой ред авторът на всички творби е Иван Вазов?

 
 
 
 

15.

Цветана и Тиха са героини от творби на:

 
 
 
 

16.

Коя от посочените творби НЕ е поема?

 
 
 
 

17.

В коя творба се утвърждава идеята за обезсмъртяването на героя, посветил живота си на борбата за свободата на родината?

 
 
 
 

18.

Драматичните взаимоотношения между героите в повестта „Гераците“ са резултат от:

 
 
 
 

19.

Кое твърдение НЕ е вярно?

 
 
 
 

20.

Експресионизмът като литературно явление в България се характеризира с:

 
 
 
 

21.

В коя творба е използвана ретроспекция?

 
 
 
 

22.

Какво е подчертаното изразно средство? На безстрастното време в неспира гасне мълком живот неживян

 
 
 
 

23.

Прочетете двата текста и изпълнете задачите към тях (от 23. до 30. включително).

От коя сфера на общуване е Текст 1?

ТЕКСТ 1

В гористите местности на Западен и на Централен Китай живее черно-бял бозайник – вид мечка, известна в науката с наименованието голяма панда, но наричана още бамбукова мечка. Названието бамбукова мечка ѝ е дадено, понеже обитава планински бамбукови гори. Имало е предложение пандата да се обособи в собствено семейство, тъй като устройството на черепа ѝ и на зъбите ѝ не прилича на това на мечките. 

Голямата панда достига на дължина 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката ѝ е дълга около 12 см. Козината ѝ е гъста, през плешките и предните ѝ крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите. Заради отличителната си окраска е известна и с наименованието пъстра мечка. Късите дебели крайници завършват с масивни лапи с огромни нокти, като в основата им са разположени специални възглавнички. Храни се предимно с бамбук, като хваща филизите и листата на това растение с помощта на специално приспособление на предната си лапа. Голямата панда има тромава походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично, но не и по време на размножителния си период. Размножава се от март до май, като бременността е с продължителност 122 – 163 дена. Бебето панда тежи едва 100 грама и майката го носи, притискайки го към гърдите си с големите си предни лапи.

Пандите са преследвани от ловци заради специфичната козина, което води до изчезването им в някои райони. Пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. Строгите наказания от страна на китайското правителство са намалили лова, но териториите, обитавани от панди, стават все по-малко. Въпреки че природните местности, в които живеят, са защитени като природни резервати, има случаи, в които бракониери продължават да ловуват и да убиват панди.

 
 
 
 

24.

Кое от посочените твърдения е вярно за Текст 1?

ТЕКСТ 1

В гористите местности на Западен и на Централен Китай живее черно-бял бозайник – вид мечка, известна в науката с наименованието голяма панда, но наричана още бамбукова мечка. Названието бамбукова мечка ѝ е дадено, понеже обитава планински бамбукови гори. Имало е предложение пандата да се обособи в собствено семейство, тъй като устройството на черепа ѝ и на зъбите ѝ не прилича на това на мечките. 

Голямата панда достига на дължина 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката ѝ е дълга около 12 см. Козината ѝ е гъста, през плешките и предните ѝ крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите. Заради отличителната си окраска е известна и с наименованието пъстра мечка. Късите дебели крайници завършват с масивни лапи с огромни нокти, като в основата им са разположени специални възглавнички. Храни се предимно с бамбук, като хваща филизите и листата на това растение с помощта на специално приспособление на предната си лапа. Голямата панда има тромава походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично, но не и по време на размножителния си период. Размножава се от март до май, като бременността е с продължителност 122 – 163 дена. Бебето панда тежи едва 100 грама и майката го носи, притискайки го към гърдите си с големите си предни лапи.

Пандите са преследвани от ловци заради специфичната козина, което води до изчезването им в някои райони. Пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. Строгите наказания от страна на китайското правителство са намалили лова, но териториите, обитавани от панди, стават все по-малко. Въпреки че природните местности, в които живеят, са защитени като природни резервати, има случаи, в които бракониери продължават да ловуват и да убиват панди.

 
 
 
 

25.

Използваната в Текст 1 дума бракониери е:

ТЕКСТ 1

В гористите местности на Западен и на Централен Китай живее черно-бял бозайник – вид мечка, известна в науката с наименованието голяма панда, но наричана още бамбукова мечка. Названието бамбукова мечка ѝ е дадено, понеже обитава планински бамбукови гори. Имало е предложение пандата да се обособи в собствено семейство, тъй като устройството на черепа ѝ и на зъбите ѝ не прилича на това на мечките. 

Голямата панда достига на дължина 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката ѝ е дълга около 12 см. Козината ѝ е гъста, през плешките и предните ѝ крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите. Заради отличителната си окраска е известна и с наименованието пъстра мечка. Късите дебели крайници завършват с масивни лапи с огромни нокти, като в основата им са разположени специални възглавнички. Храни се предимно с бамбук, като хваща филизите и листата на това растение с помощта на специално приспособление на предната си лапа. Голямата панда има тромава походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично, но не и по време на размножителния си период. Размножава се от март до май, като бременността е с продължителност 122 – 163 дена. Бебето панда тежи едва 100 грама и майката го носи, притискайки го към гърдите си с големите си предни лапи.

Пандите са преследвани от ловци заради специфичната козина, което води до изчезването им в някои райони. Пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. Строгите наказания от страна на китайското правителство са намалили лова, но териториите, обитавани от панди, стават все по-малко. Въпреки че природните местности, в които живеят, са защитени като природни резервати, има случаи, в които бракониери продължават да ловуват и да убиват панди.

 
 
 
 

26.

Кое от посочените твърдения е вярно според Текст 1?

ТЕКСТ 1

В гористите местности на Западен и на Централен Китай живее черно-бял бозайник – вид мечка, известна в науката с наименованието голяма панда, но наричана още бамбукова мечка. Названието бамбукова мечка ѝ е дадено, понеже обитава планински бамбукови гори. Имало е предложение пандата да се обособи в собствено семейство, тъй като устройството на черепа ѝ и на зъбите ѝ не прилича на това на мечките. 

Голямата панда достига на дължина 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката ѝ е дълга около 12 см. Козината ѝ е гъста, през плешките и предните ѝ крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите. Заради отличителната си окраска е известна и с наименованието пъстра мечка. Късите дебели крайници завършват с масивни лапи с огромни нокти, като в основата им са разположени специални възглавнички. Храни се предимно с бамбук, като хваща филизите и листата на това растение с помощта на специално приспособление на предната си лапа. Голямата панда има тромава походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично, но не и по време на размножителния си период. Размножава се от март до май, като бременността е с продължителност 122 – 163 дена. Бебето панда тежи едва 100 грама и майката го носи, притискайки го към гърдите си с големите си предни лапи.

Пандите са преследвани от ловци заради специфичната козина, което води до изчезването им в някои райони. Пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. Строгите наказания от страна на китайското правителство са намалили лова, но териториите, обитавани от панди, стават все по-малко. Въпреки че природните местности, в които живеят, са защитени като природни резервати, има случаи, в които бракониери продължават да ловуват и да убиват панди.

 
 
 
 

27.

От коя сфера на общуване е Текст 2?

ТЕКСТ 2

„Дългогодишната работа на природозащитниците се увенча с успех. Голямата панда вече не е застрашен вид“, съобщи Би Би Си. Официалният статут на любимото на мнозина животно беше променен от застрашен на уязвим заради нарастването на популацията на вида в Китай. Фактът беше обявен като част от промените в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Усилията на Китай дадоха резултат. През 2004 г. е имало само 1596 панди в дивата природа, но по последни данни броят им се е увеличил и вече има регистрирани 1864 възрастни панди. Няма точни сведения за броя на малките, но се предполага, че общият брой на представителите на вида е около 2060. „Данните от национални проучвания с различен мащаб показват, че наблюдаваният по-рано спад на популацията е овладян и че тя е започнала да нараства“, гласи докладът на IUCN. Тези позитивни резултати са плод на усилията на хората, ангажирани с опазването на пандата чрез грижи за нормалното състояние на нейните местообитания, чрез програми за залесяване и чрез забраната за лова на този животински вид. Според учените китайците са свършили много добра работа с пандите, след като са разбрали, че ножът е опрял до кокала.

Международният съюз за защита на природата обаче предупреди, че успехът може да се окаже краткосрочен. Възможно е промените в климата да унищожат над една трета от бамбуковите гори в следващите 80 години. „Поради тази причина популацията на пандите се очаква да намалее въпреки постигнатия в последните 20 години напредък“, прогнозират природозащитниците. Оказва се, че за да бъде запазен този емблематичен вид, трябва да продължат ефективните мерки за защита на горите и да се реагира на нововъзникващите заплахи. 

 
 
 
 

28.

Кое от посочените твърдения е вярно за Текст 2?

ТЕКСТ 2

„Дългогодишната работа на природозащитниците се увенча с успех. Голямата панда вече не е застрашен вид“, съобщи Би Би Си. Официалният статут на любимото на мнозина животно беше променен от застрашен на уязвим заради нарастването на популацията на вида в Китай. Фактът беше обявен като част от промените в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Усилията на Китай дадоха резултат. През 2004 г. е имало само 1596 панди в дивата природа, но по последни данни броят им се е увеличил и вече има регистрирани 1864 възрастни панди. Няма точни сведения за броя на малките, но се предполага, че общият брой на представителите на вида е около 2060. „Данните от национални проучвания с различен мащаб показват, че наблюдаваният по-рано спад на популацията е овладян и че тя е започнала да нараства“, гласи докладът на IUCN. Тези позитивни резултати са плод на усилията на хората, ангажирани с опазването на пандата чрез грижи за нормалното състояние на нейните местообитания, чрез програми за залесяване и чрез забраната за лова на този животински вид. Според учените китайците са свършили много добра работа с пандите, след като са разбрали, че ножът е опрял до кокала.

Международният съюз за защита на природата обаче предупреди, че успехът може да се окаже краткосрочен. Възможно е промените в климата да унищожат над една трета от бамбуковите гори в следващите 80 години. „Поради тази причина популацията на пандите се очаква да намалее въпреки постигнатия в последните 20 години напредък“, прогнозират природозащитниците. Оказва се, че за да бъде запазен този емблематичен вид, трябва да продължат ефективните мерки за защита на горите и да се реагира на нововъзникващите заплахи. 

 
 
 
 

29.

Словосъчетанието ножът е опрял до кокала, използвано в Текст 2, е:

ТЕКСТ 2

„Дългогодишната работа на природозащитниците се увенча с успех. Голямата панда вече не е застрашен вид“, съобщи Би Би Си. Официалният статут на любимото на мнозина животно беше променен от застрашен на уязвим заради нарастването на популацията на вида в Китай. Фактът беше обявен като част от промените в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Усилията на Китай дадоха резултат. През 2004 г. е имало само 1596 панди в дивата природа, но по последни данни броят им се е увеличил и вече има регистрирани 1864 възрастни панди. Няма точни сведения за броя на малките, но се предполага, че общият брой на представителите на вида е около 2060. „Данните от национални проучвания с различен мащаб показват, че наблюдаваният по-рано спад на популацията е овладян и че тя е започнала да нараства“, гласи докладът на IUCN. Тези позитивни резултати са плод на усилията на хората, ангажирани с опазването на пандата чрез грижи за нормалното състояние на нейните местообитания, чрез програми за залесяване и чрез забраната за лова на този животински вид. Според учените китайците са свършили много добра работа с пандите, след като са разбрали, че ножът е опрял до кокала.

Международният съюз за защита на природата обаче предупреди, че успехът може да се окаже краткосрочен. Възможно е промените в климата да унищожат над една трета от бамбуковите гори в следващите 80 години. „Поради тази причина популацията на пандите се очаква да намалее въпреки постигнатия в последните 20 години напредък“, прогнозират природозащитниците. Оказва се, че за да бъде запазен този емблематичен вид, трябва да продължат ефективните мерки за защита на горите и да се реагира на нововъзникващите заплахи. 

 
 
 
 

30.

Кое от посочените твърдения е вярно според Текст 2?

ТЕКСТ 2

„Дългогодишната работа на природозащитниците се увенча с успех. Голямата панда вече не е застрашен вид“, съобщи Би Би Си. Официалният статут на любимото на мнозина животно беше променен от застрашен на уязвим заради нарастването на популацията на вида в Китай. Фактът беше обявен като част от промените в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Усилията на Китай дадоха резултат. През 2004 г. е имало само 1596 панди в дивата природа, но по последни данни броят им се е увеличил и вече има регистрирани 1864 възрастни панди. Няма точни сведения за броя на малките, но се предполага, че общият брой на представителите на вида е около 2060. „Данните от национални проучвания с различен мащаб показват, че наблюдаваният по-рано спад на популацията е овладян и че тя е започнала да нараства“, гласи докладът на IUCN. Тези позитивни резултати са плод на усилията на хората, ангажирани с опазването на пандата чрез грижи за нормалното състояние на нейните местообитания, чрез програми за залесяване и чрез забраната за лова на този животински вид. Според учените китайците са свършили много добра работа с пандите, след като са разбрали, че ножът е опрял до кокала.

Международният съюз за защита на природата обаче предупреди, че успехът може да се окаже краткосрочен. Възможно е промените в климата да унищожат над една трета от бамбуковите гори в следващите 80 години. „Поради тази причина популацията на пандите се очаква да намалее въпреки постигнатия в последните 20 години напредък“, прогнозират природозащитниците. Оказва се, че за да бъде запазен този емблематичен вид, трябва да продължат ефективните мерки за защита на горите и да се реагира на нововъзникващите заплахи. 

 
 
 
 

31.

ВТОРИ МОДУЛ (60 минути) Отговорите на задачите със свободен отговор запишете в свитъка за свободните отговори на предвиденото място. Прочетете двата текста и изпълнете задачите към тях (от 31. до 34. включително).

 

Изброени са факти от двата текста, както и факти, които липсват в тях. В свитъка за свободните отговори запишете САМО буквите на отговорите, с които са означени ЧЕТИРИТЕ факта, ПРИСЪСТВАЩИ в посочените текстове.

ТЕКСТ 1

В гористите местности на Западен и на Централен Китай живее черно-бял бозайник – вид мечка, известна в науката с наименованието голяма панда, но наричана още бамбукова мечка. Названието бамбукова мечка ѝ е дадено, понеже обитава планински бамбукови гори. Имало е предложение пандата да се обособи в собствено семейство, тъй като устройството на черепа ѝ и на зъбите ѝ не прилича на това на мечките. 

Голямата панда достига на дължина 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката ѝ е дълга около 12 см. Козината ѝ е гъста, през плешките и предните ѝ крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите. Заради отличителната си окраска е известна и с наименованието пъстра мечка. Късите дебели крайници завършват с масивни лапи с огромни нокти, като в основата им са разположени специални възглавнички. Храни се предимно с бамбук, като хваща филизите и листата на това растение с помощта на специално приспособление на предната си лапа. Голямата панда има тромава походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично, но не и по време на размножителния си период. Размножава се от март до май, като бременността е с продължителност 122 – 163 дена. Бебето панда тежи едва 100 грама и майката го носи, притискайки го към гърдите си с големите си предни лапи.

Пандите са преследвани от ловци заради специфичната козина, което води до изчезването им в някои райони. Пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. Строгите наказания от страна на китайското правителство са намалили лова, но териториите, обитавани от панди, стават все по-малко. Въпреки че природните местности, в които живеят, са защитени като природни резервати, има случаи, в които бракониери продължават да ловуват и да убиват панди.

 

ТЕКСТ 2

„Дългогодишната работа на природозащитниците се увенча с успех. Голямата панда вече не е застрашен вид“, съобщи Би Би Си. Официалният статут на любимото на мнозина животно беше променен от застрашен на уязвим заради нарастването на популацията на вида в Китай. Фактът беше обявен като част от промените в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Усилията на Китай дадоха резултат. През 2004 г. е имало само 1596 панди в дивата природа, но по последни данни броят им се е увеличил и вече има регистрирани 1864 възрастни панди. Няма точни сведения за броя на малките, но се предполага, че общият брой на представителите на вида е около 2060. „Данните от национални проучвания с различен мащаб показват, че наблюдаваният по-рано спад на популацията е овладян и че тя е започнала да нараства“, гласи докладът на IUCN. Тези позитивни резултати са плод на усилията на хората, ангажирани с опазването на пандата чрез грижи за нормалното състояние на нейните местообитания, чрез програми за залесяване и чрез забраната за лова на този животински вид. Според учените китайците са свършили много добра работа с пандите, след като са разбрали, че ножът е опрял до кокала.

Международният съюз за защита на природата обаче предупреди, че успехът може да се окаже краткосрочен. Възможно е промените в климата да унищожат над една трета от бамбуковите гори в следващите 80 години. „Поради тази причина популацията на пандите се очаква да намалее въпреки постигнатия в последните 20 години напредък“, прогнозират природозащитниците. Оказва се, че за да бъде запазен този емблематичен вид, трябва да продължат ефективните мерки за защита на горите и да се реагира на нововъзникващите заплахи.

 
 
 
 
 
 
 
 

32.

В свитъка за свободните отговори запишете ВЪЗМОЖНО НАЙ-КРАТКО кое е ОБЩОТО, за което се говори в ДВАТА текста.

ТЕКСТ 1

В гористите местности на Западен и на Централен Китай живее черно-бял бозайник – вид мечка, известна в науката с наименованието голяма панда, но наричана още бамбукова мечка. Названието бамбукова мечка ѝ е дадено, понеже обитава планински бамбукови гори. Имало е предложение пандата да се обособи в собствено семейство, тъй като устройството на черепа ѝ и на зъбите ѝ не прилича на това на мечките. 

Голямата панда достига на дължина 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Опашката ѝ е дълга около 12 см. Козината ѝ е гъста, през плешките и предните ѝ крака минава широка черна ивица. Задните крака са черни, има черни петънца по ушите и около очите. Заради отличителната си окраска е известна и с наименованието пъстра мечка. Късите дебели крайници завършват с масивни лапи с огромни нокти, като в основата им са разположени специални възглавнички. Храни се предимно с бамбук, като хваща филизите и листата на това растение с помощта на специално приспособление на предната си лапа. Голямата панда има тромава походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. Живее поединично, но не и по време на размножителния си период. Размножава се от март до май, като бременността е с продължителност 122 – 163 дена. Бебето панда тежи едва 100 грама и майката го носи, притискайки го към гърдите си с големите си предни лапи.

Пандите са преследвани от ловци заради специфичната козина, което води до изчезването им в някои райони. Пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. Строгите наказания от страна на китайското правителство са намалили лова, но териториите, обитавани от панди, стават все по-малко. Въпреки че природните местности, в които живеят, са защитени като природни резервати, има случаи, в които бракониери продължават да ловуват и да убиват панди.

 

ТЕКСТ 2

„Дългогодишната работа на природозащитниците се увенча с успех. Голямата панда вече не е застрашен вид“, съобщи Би Би Си. Официалният статут на любимото на мнозина животно беше променен от застрашен на уязвим заради нарастването на популацията на вида в Китай. Фактът беше обявен като част от промените в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Усилията на Китай дадоха резултат. През 2004 г. е имало само 1596 панди в дивата природа, но по последни данни броят им се е увеличил и вече има регистрирани 1864 възрастни панди. Няма точни сведения за броя на малките, но се предполага, че общият брой на представителите на вида е около 2060. „Данните от национални проучвания с различен мащаб показват, че наблюдаваният по-рано спад на популацията е овладян и че тя е започнала да нараства“, гласи докладът на IUCN. Тези позитивни резултати са плод на усилията на хората, ангажирани с опазването на пандата чрез грижи за нормалното състояние на нейните местообитания, чрез програми за залесяване и чрез забраната за лова на този животински вид. Според учените китайците са свършили много добра работа с пандите, след като са разбрали, че ножът е опрял до кокала.

Международният съюз за защита на природата обаче предупреди, че успехът може да се окаже краткосрочен. Възможно е промените в климата да унищожат над една трета от бамбуковите гори в следващите 80 години. „Поради тази причина популацията на пандите се очаква да намалее въпреки постигнатия в последните 20 години напредък“, прогнозират природозащитниците. Оказва се, че за да бъде запазен този емблематичен вид, трябва да продължат ефективните мерки за защита на горите и да се реагира на нововъзникващите заплахи.

 

33.

В свитъка за свободните отговори в рамките на 2 – 3 изречения формулирайте собствена теза по една от посочените теми:

Опазването на застрашените животни

За или против изделията от животинска кожа

34.

В свитъка за свободните отговори запишете сбито и кратко (в резюме) основното от съдържанието на Текст 2.

ТЕКСТ 2

„Дългогодишната работа на природозащитниците се увенча с успех. Голямата панда вече не е застрашен вид“, съобщи Би Би Си. Официалният статут на любимото на мнозина животно беше променен от застрашен на уязвим заради нарастването на популацията на вида в Китай. Фактът беше обявен като част от промените в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Усилията на Китай дадоха резултат. През 2004 г. е имало само 1596 панди в дивата природа, но по последни данни броят им се е увеличил и вече има регистрирани 1864 възрастни панди. Няма точни сведения за броя на малките, но се предполага, че общият брой на представителите на вида е около 2060. „Данните от национални проучвания с различен мащаб показват, че наблюдаваният по-рано спад на популацията е овладян и че тя е започнала да нараства“, гласи докладът на IUCN. Тези позитивни резултати са плод на усилията на хората, ангажирани с опазването на пандата чрез грижи за нормалното състояние на нейните местообитания, чрез програми за залесяване и чрез забраната за лова на този животински вид. Според учените китайците са свършили много добра работа с пандите, след като са разбрали, че ножът е опрял до кокала.

Международният съюз за защита на природата обаче предупреди, че успехът може да се окаже краткосрочен. Възможно е промените в климата да унищожат над една трета от бамбуковите гори в следващите 80 години. „Поради тази причина популацията на пандите се очаква да намалее въпреки постигнатия в последните 20 години напредък“, прогнозират природозащитниците. Оказва се, че за да бъде запазен този емблематичен вид, трябва да продължат ефективните мерки за защита на горите и да се реагира на нововъзникващите заплахи. 

35.

За всяко празно място изберете НАЙ-УМЕСТНИТЕ ДУМИ и изберете правилната комбинация. 

Активната почивка е период, в който тялото ни има възможността да си „поеме дъх“, да се ………….  и да отпочине. Изследванията показват, че ………… на дейности, които изискват физическо натоварване, …………  стреса повече, отколкото седенето вкъщи. Активната почивка без интензивна работа на мозъка води до …………  самооценка, до липса на вяра в собствените сили и до безпокойство.

 
 
 
 

36.

В свитъка за свободните отговори срещу съответната буква запишете правилните ФОРМИ на думите, поставени в скоби.

А) Членуване

(Министерство) на околната среда и водите публикува отчета за (дейност) си през изминалата година. (Текст) на документа можете да откриете на сайта на държавната институция.

Б) Местоимения

Видяхте ли (някой/някого) в къщата? 

(Кой/Кого) още възнамеряваш да поканиш на тържеството?

До състезанието се допускат онези ученици, (чийто/чиито) изпитен тест е изпратен в определения срок.

От известно време той пише поезия, но все още не е публикувал нито едно (свое/негово) стихотворение. В) Учтива форма

Господин Колев, бих искала да Ви благодаря лично, че винаги сте (бил) толкова (мил) и (грижовен) към мен по време на съвместната ни работа.

37.

В текста са пропуснати САМО ПЕТ препинателни знака. Препишете текста в свитъка за свободните отговори, като поставите пропуснатите знаци.

 

В днешно време често се говори за здравословното хранене, но хората, които го прилагат са по-малко от тези, които просто проявяват интерес към него. Известен диетолог споделя Хората често предприемат първата стъпка, но бързо се отказват понеже се чувстват лишени от разнообразна храна, а да се храним здравословно не означава да ядем само зеленчуци.

38.

Прочетете творбата „Линее нашто поколение“ и изпълнете 38. и 39. задача.

В свитъка за свободните отговори запишете с ЦИТАТИ от текста ДВА ПРИМЕРА (С ПО ЕДИН СТИХ), които представят пасивността и безразличието на поколението.

      * * * 

Линее нашто поколенье, навред застой, убийствен мраз; ни топъл луч, ни вдъхновенье не пада върху нас.

Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път, спокойно бият тесни гърди, кога от злоба не кипът.

Стресни се, племе закъсняло!

Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло – какво ще да му завещайш?

Ил твоят път се веч изравни? Ил нямаш други ти съдби? Ил нямаш ти задачи славни и цяло бъдеще с борби?

Недей оставя, мили боже, без лампа твоя свет олтар, без химна твоето подножье, без вяра живата си твар!

Недей оставя без звездица моряка, в нощний мрак остал, без утро мъничката птица, народите – без идеал.

39.

В свитъка за свободните отговори със СВОИ ДУМИ запишете ДВА ПРИМЕРА за ценности, които се откриват в призива на лирическия говорител.  

Линее нашто поколенье, навред застой, убийствен мраз; ни топъл луч, ни вдъхновенье не пада върху нас.

Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път, спокойно бият тесни гърди, кога от злоба не кипът.

Стресни се, племе закъсняло!

Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло – какво ще да му завещайш?

Ил твоят път се веч изравни? Ил нямаш други ти съдби? Ил нямаш ти задачи славни и цяло бъдеще с борби?

Недей оставя, мили боже, без лампа твоя свет олтар, без химна твоето подножье, без вяра живата си твар!

Недей оставя без звездица моряка, в нощний мрак остал, без утро мъничката птица, народите – без идеал.

40.

Свържете името на героя с името на автора, от чиято литературна творба е съответният герой. В свитъка за свободните отговори срещу съответната буква запишете името на автора.

А) Люцкан

 
 
 
 

41.

Свържете името на героя с името на автора, от чиято литературна творба е съответният герой. В свитъка за свободните отговори срещу съответната буква запишете името на автора.

Б) Благолаж                                  

 
 
 
 

42.

Свържете името на героинята с литературната творба, от която е съответната героиня. В свитъка за свободните отговори срещу съответната буква запишете заглавието на творбата.

В) баба Марга                               

 
 
 
 

43.

Свържете името на героинята с литературната творба, от която е съответната героиня. В свитъка за свободните отговори срещу съответната буква запишете заглавието на творбата.

Г) кака Гинка                                

 
 
 
 
 

44.

Свържете заглавието на всяка от творбите с нейния автор. В свитъка за свободните отговори срещу съответната буква запишете името на автора.

Д) „Сън“                                       

 
 
 
 

45.

Свържете заглавието на всяка от творбите с нейния автор. В свитъка за свободните отговори срещу съответната буква запишете името на автора.

Е) „Ний“                                        

 
 
 
 

46.

Прочетете откъса от творбата на Йордан Йовков „Песента на колелетата“ и в свитъка за свободните отговори напишете аргументативен текст в обем до 4 страници на тема Смисълът на благодеянието. Преди текста отбележете жанра му – интерпретативно съчинение или есе.

 

Един есенен ден, един от ония дни, когато слънцето пече меко, когато небето е много синьо и във въздуха, като сребърни жици, се носят паежини, Сали Яшар стоеше на пейката си и забеляза, че към него се приближаваше Джапар с преметната на рамо пушка. […]

  • Какво има, Джапар? – попита след малко Сали Яшар, престорено спокоен. – Какво ново?
  • Новото е туй – каза Джапар, като подпираше пушката си до стената и се канеше да седне, – новото е туй, че снощи си доде Чауш Ибриям. 
  • Хайде холан! – учуди се Сали Яшар – че нали казаха, че го били бастисали по пътя, че го убили?
  • Тъй казваха, ама доде си човека. Аз сам го видях.

Явно беше, че Джапар се готви да разкаже цялата случка, но най-напред той си направи цигара, запали я и след туй почна да разказва бавно и с тия подробности, с които хората от селата обичат да пъстрят речта си.

  • Бях отишел снощи – започна той – към Касап Османовия харман. Лаеха кучетата там, рекох да видя какво има. Нямаше нищо, седнах на камъка под бъза да си почина. Трябва да е било късно – керванджийката беше изгряла. По едно време чувам: джан, джан… върви каруца. Давам ухо, слушам
  • далеч е, отвъд гробищата е, ама тъй хубаво се чува, пее, пее… Джапар позамълча и замислено се загледа пред себе си.
  • Да ти кажа ли, Сали уста, такъв ми е занаятът, трябва да се седи цяла нощ, а пък нощ дълга, не се минава лесно. Гледам, залисвам се, колкото време да мине. Понякога седя и слушам каруците, като се връщат. И знаеш ли, Сали уста, твойте каруци, както ти ги правиш, ги няма нийде: всяка си има свой глас, всяка си пее на свой макам. И седя аз, слушам ги и си казвам: ей тази е на Мурада, таз на Халиолу Ешреф, таз на Карани… Та да си дода на думата, снощи като чух каруцата, слушах, слушах, па тозчас си рекох: „Туй е каруцата на Чауша, не може да бъде да е друга!“ И наистина, подир малко затупкаха боси крака, гледам, чернее се фередже, върви жена и около нея деца скимучат като прасенца, плачат. Познах я – жената на Чауша. „Татко ви си иде, мама“ – дума им. И каруцата дрънчи, дрънчи, иде… Право да ти кажа, Сали уста – каза Джапар и въздъхна, – дожаля ми и си поплаках. Ах, голяма радост, голяма дунанма беше снощи в къщата на Чауша!

Цял изтръпнал, Сали Яшар гледаше в земята, мълчеше и мислеше. Той вече не се обади и Джапар, като постоя още малко, взе си пушката и тръгна да си ходи.

  • Сали уста – каза той, – каруците, дето ги правиш, себап са. Все е хубаво, като се връщаш, да те познаят вкъщи и да излязат да те посрещнат!

Чу ли, или не тия думи, не се знаеше, но Сали Яшар не продума и си остана все тъй замислен, обгърнат с гъстия дим на цигарата си.

На другия ден Сали Яшар беше в ковачницата си и – което рядко се случваше с него, когато работеше – той три пъти подред слага чука си на наковалнята и, като скръстеше ръце и се подпреше на него, оставаше тъй дълго време замислен, докато духалото работеше. Първия път той си спомни онова, което Джапар беше му разказвал за връщането на Чауша. Втория път той си спомни как сам беше чул каруцата, когато идеше Шакире, и, както винаги в тия случаи, се просълзи. Третия път, когато Сали Яшар се подпря на чука и се замисли, той сякаш като насън видя хиляди и хиляди каруци, които се връщат, които пеят по пътищата, а от ниските къщурки, над които се носи вечерен дим и прах, излизат жени с деца на ръце, други по-големи деца тичат наоколо им и всички вървят срещу каруците, за да ги посрещнат…

Никога Сали Яшар не беше изпитвал такова вълнение и такава радост. „Аллах! – пошепна той и се улови за челото. – Аз съм бил сляп, аз съм бил глупав! Каква чешма и какви мостове искам да правя? Себап! Има ли по-голям себап от тоя, който правя? Каруци трябва да правя аз, каруци!“